Asbestemmingen in Nederland, bijzetten of verstrooien, Astatoeage, Diamant, Assieraden of Urnen - www.crematorium.eu informs about crematoria in Europe- Krematorium.eu- crematorio.eu, find a crematorium

Go to content

Asbestemmingen in Nederland, bijzetten of verstrooien, Astatoeage, Diamant, Assieraden of Urnen

Asbestemmingen

Na de crematie wordt de as bewaard in een speciale asbus. Daarop staan de persoonlijke gegevens van de overledene en het crematienummer. In Nederland is het wettelijk verplicht dat de as van een overledene na de crematie minimaal een maand wordt bewaard in het crematorium. In deze tijd kunnen de nabestaanden bedenken welke bestemming ze de as willen geven. Soms is het voor mensen emotioneel nog te moeilijk om al een definitieve keuze te maken. In dat geval is het mogelijk de as nog langer te bewaren in het crematorium of deze bijvoorbeeld in een asbus mee naar huis te nemen. Na deze periode kan de as de uiteindelijke bestemming krijgen. Het zijn de nabestaanden die deze uiteindelijke asbestemming bepalen. De asbestemming is niet altijd van tevoren bekend, het kan namelijk te emotioneel zijn om tijdens het regelen van de uitvaart daarover na te denken. In grote lijnen moeten nabestaanden de keuze maken om de as te verstrooien of deze te bewaren. Er zijn voor zowel het verstrooien als het bewaren heel veel verschillende mogelijkheden. Wij van crematorium.eu hebben voor U een aantal mogelijkheden op een rijtje gezet, die hieronder worden beschreven:


Verstrooien van de as
Eenmaal verstrooide as kunt u niet meer terughalen. Denk daarom goed na over de bestemming voor de as. Het verstrooien van as kan in principe overal, maar u moet wel toestemming hebben van de eigenaar van de grond.


Verstrooien bij het crematorium
De as kan worden verstrooid op het strooiveld van het crematorium. Dit gebeurt door de medewerkers van het crematorium. De nabestaanden kunnen daarbij aanwezig zijn. De asverstrooiing gebeurt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit aan de uitvaartondernemer. Het crematorium zal u berichten wanneer de asverstrooiing heeft plaatsgevonden.

Verstrooien op een dierbaar plekje in de natuur
Wilt u dat de as wordt verstrooid op een speciaal plekje in de natuur? Ook dat is mogelijk. De beste manier is om aan de uitvaartondernemer aan te geven dat u de as mee naar huis wilt nemen. U kunt samen met degenen die een dierbare band met de overledene hadden een ritueel van de asverstrooiing maken. Houd dan wel rekening met de eventuele regels die voor de betreffende gemeente gelden. U moet wel toestemming hebben van de eigenaar van de grond.

Verstrooien op het Nationaal Strooiveld in Delhuyzen
Het Nationale Verstrooiterrein van Nederland ligt in Delhuyzen bij Arnhem (in beheer van crematorium Slangenburg in Doetinchem). Dit strooiveld werd in 1989 als officieel verstrooiterrein in gebruik genomen. Het terrein is ca 80 ha groot en is een uniek natuurgebied in Nederland en daardoor een waardevolle laatste rustplek. De as kan daar, onder begeleiding van een medewerker van crematorium Slangenburg, in de bossen of op de uitgestrekte heidevelden worden verstrooid. Het is een schitterend Veluws landschap en is opengesteld voor bezoekers. Het is hier ook mogelijk ter nagedachtenis aan de overledene een boom te adopteren of in het bijzijn van de nabestaanden een boom te (laten) planten. Met de boom laat u een symbool achter ter nagedachtenis aan de overledene en geeft u iets terug aan de natuur.

Verstrooien bij begraafplaatsen, natuurbegraafplaatsen in de buurt
De as kan ook worden verstrooid op het strooiveld van een bij U in de buurt liggende begraafplaats. Dit gebeurt door de medewerkers van de begraafplaats. De nabestaanden kunnen daarbij aanwezig zijn. De asverstrooiing gebeurt na de verplichte bewaarperiode van 30 dagen. Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit aan de uitvaartondernemer. Het begraafplaats zal u berichten wanneer de asverstrooiing heeft plaatsgevonden.

Verstrooiing per ballon

As verstrooien per ballon (Ballonverstrooiing) op de hei in Apeldoorn. Bij een ballonverstrooiing wordt de as van uw dierbare in een grote heliumballon meegevoerd naar grote hoogte. Als de ballon een hoogte van circa twintig kilometer heeft bereikt zal deze uit elkaar springen, waardoor de as de vrijheid tegemoet gaat en met de wind wordt meegedragen. Van de as zul je niets meer terugvinden. Deze komt in de zogenaamde straalstromen terecht en wordt over de hele wereld verspreid. Deze manier van as verstrooien per ballon is gewoon toegestaan en geheel mileuvriendelijk.



Verstrooien op zee of binnenwater per schip

Door het gebruik van oud maritieme tradities, die bij een zeebegrafenis van kracht waren, is de zee- of binnenwaterverstrooiing een gedenkwaardig en onvergetelijk afscheid.
Het schip vaart met de vlag halfstok de Noordzee, binnenwater of rivier op. U heeft de mogelijkheid om op persoonlijke wijze afscheid te nemen. Zo kan er een laatste woord gesproken worden of kan er muziek ten gehore worden gebracht. Waarna u de as zelf boven zee uitstrooit of met de oplosbare zee-urn in het water laat zakken. U kunt bloemen als bloemengroet aan uw dierbare meegeven.
Daarna vaart het schip een laatste ronde om de verstrooiingslocatie. Als laatste groet wordt de scheepshoorn of scheepsbel geluid. Vervolgens wordt de vlag in top gehesen en keert het schip terug naar de haven.
Wilt u niet bij de asverstrooiing aanwezig zijn, maar wilt u wel weten of de asverstrooiing heeft plaatsgevonden, meldt dit aan de uitvaartondernemer. De rederij zal U informeren wanneer en waar de verstrooing heeft plaatsgevonden. (Zie zeevertrooiing)



Verstrooien in het buitenland

Wil men de as verstrooien in het buitenland, bijvoorbeeld het geboorteland van de overledene of een vakantieland waar de overledene graag kwam, dan zal men de formulieren die bij de afgifte van de asbus worden afgegeven en de buitenlandverklaring, bij de asbus moeten bewaren.

Verstrooien per vliegtuig
Vanaf meerdere vliegvelden worden asverstrooiingen boven zee per vliegtuig verzorgd. Asverstrooien boven Waddenzee, IJsselmeer of Noordzee. Vanaf Rotterdam kunnen belangstellenden het vertrek en de aankomst van het vliegtuig waarnemen; vanaf het boven de vertrekhal gelegen terras kunt u het toestel volgen en uitzwaaien. Vanuit Lelystad kunt u ook de as per helikopter verstrooien.
Er wordt gevlogen met 4-zits toestellen. Naast de piloot en de uitvaartleider kunnen er wanneer gewenst maximaal twee nabestaanden mee.



Het bijzetten van de as

Het plaatsen van de urn in het columbarium of urnengalerij

Een columbarium is een urnenmuur. Indien nabestaanden de voorkeur geven aan een identificeerbare plek, of als de overledene heeft beschikt dat die er moet zijn, kan de as worden bijgezet in een urn. Speciaal daartoe bestemde muren of muurachtige bouwsels in of nabij crematoria bevatten tal van nissen, waarvan elk een urn kan bevatten.




Binnencolumbarium

Naast de columbaria zijn er op verschillende plaatsen in Nederland ook overdekte columbaria waar men niet met de weersomstandigheden te maken heeft. Steeds meer crematoria maken vandaag de dag een binnencolumbarium. Dit is hetzelfde als een buitencolumbarium maar dan geheel overdekt en verwarmd. Wil men enige tijd vertoeven bij de overledene dan is een binnencolumbarium te prefereren boven een buitencolumbarium. De urn staat dan ook beschut en kan van alle materialen zijn. In onze webshop vind U een collectie van urnen, geschikt voor dit soort columbaria.




Het plaatsen van de urn in een urnengraf
Wil men de asbus niet in een columbarium plaatsen dan heeft de begraafplaats de mogelijkheid de asbus te begraven in een speciaal urnengraf. Ook dit is een graf waar diverse urnen in geplaatst kunnen worden. Er zijn begraafplaatsen die de mogelijkheid creëren de asbus in een familiegraf te begraven bij reeds eerder overleden familieleden. Is dit de wens, vraag dan vooraf naar de mogelijkheden.

De urnentuin

Op diverse begraafplaatsen kan de urn in de urnentuin worden geplaatst. In de urnentuin staan de urnen bovengronds. Het biedt uitkomst voor mensen die gekozen hebben voor een crematie, maar toch behoefte hebben aan een herdenkingsplaats. In onze webshop vind U een collectie van urnen, geschikt voor urnentuinen.


Zeebijzetting

De oorspronkelijke zeebegravingen (het overboord zetten van de overledenen) vindt tegenwoordig niet meer plaats. Toch is het mogelijk een "zeemansgraf" te realiseren. Na de crematie wordt de as van de overledene in een zouturn gedaan en vanaf een schip te water gelaten in de Noordzee. De urn lost na verloop van tijd in het zeewater op.


Andere Asbestemmingen

De urn mee naar huis nemen
Als de as na de wettelijke bewaartermijn vrij wordt gegeven, kan de as mee naar huis worden genomen. Men kan er dan voor kiezen de as ergens in huis of in de tuin te plaatsen. De keuze is geheel aan de nabestaanden. De asbus waar de as door de crematoria in gedaan wordt zijn over het algemeen geen sierlijke urnen. Hiervoor wordt vaak een sierurn genomen die uit verschillende materialen kunnen bestaan. In de webshop van crematorium.eu kunt U urnen met uiteenlopende modellen en materialen vinden.



Astatoeage

Een bijzondere manier van de asbestemming is de astatoeage. Veel tatoeëerders willen een astatoeage zetten. Een astatoeage is niet legaal. Volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteiten wordt de as wel aan hoge temperaturen blootgesteld maar wordt daarna in een niet steriel zakje gedaan. Door deze as te gebruiken bij een tatoeage kan men een ontstekingsreactie krijgen.



De as bewaren in een sieraad

Er zijn sieraden waar men een klein gedeelte van de as in kan bewaren. Denk daarbij aan een ring of een medaillon  De as kan worden verdeeld over een aantal sieraden, zodat meerdere familieleden een sierraad met de as kunnen dragen. (meer informatie kunt u krijgen in onze webwinkel). Wanneer u een gedenksieraad op maat wilt laten maken kunt u b.v. contact opnemen met edelsmederij Ringes (http://www.edelsmederij-ringes.nl) , zodat zij aan de hand van uw idee een ontwerp kunnen maken van uw specifieke wens.




De herinneringsdiamant
De herinneringsdiamant is een gecertificeerde diamant die is vervaardigd uit de crematie as of haarlok van uw dierbare. De herinneringsdiamant is een echte diamant en bezit exact dezelfde fysieke eigenschappen als een diamant die wordt gevonden in de natuur. Dezelfde hardheid, dezelfde schittering, dezelfde verwerkingsmogelijkheden. (Meer info op onze pagina Diamant)











As de ruimte in

Het is mogelijk om een gedeelte van de as me te sturen met een raket naar de ruimte. er zijn verschillende organisaties die zich hiermee bezig houden. Als bewijs krijgt men een certificaat en een dvd met de start van de raket.


Zeecolumbarium "Eternal Reef" in Florida

Eternal Reefs in Florida biedt de mogelijkheid de as in een "eeuwig koraalrif" bij te zetten of te verstrooien.
Families en vrienden worden uitgenodigd en aangemoedigd om deel te nemen aan de bijzetting of verstrooing van geliefde onder water in een tropisch gebied.






Back to content